Recept voor echte Hollandse appeltaart

Caroline is vandaag 39 (!) geworden. Ons cadeau is een zelf gebakken appeltaart.
Hier volgt het recept voor de lekkerste Hollandse appeltaart:

Deeg:

300 gram zelfrijzend bakmeel
(of gewone bloem met en zakje bakpoeder)

200 gram koude boter

160 gram basterdsuiker

zakje vanillesuiker

losgeklopt ei

snufje zout

Vulling:

1 kg harde zure appels (goudreinet of jonagold)

1 el citroensap

40 gram suiker

1 eetlepel kaneel

200 gram rozijnen

1 Snijd met 2 messen de boter door de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout.
Wrijf dan verder de boter met de vingers totdat je een kruimelig mengsel hebt.
Voeg 3/4 van het ei toe. Zet het deeg verpakt weg in de koelkast.

2 Schil de appels, wrijf ze in met citroensap, maak stukjes en voeg nog meer citroensap toe totdat elk stukje zo’n beetje omgeven is. Bestrooi de appelstukjes met kaneel en 15 gram suiker, roer, voeg de rozijnen toe en roer weer.

3 Maak van 2/5 deeg de bodem. De cirkel voor de bodem kun je ook in tweeën snijden en erin leggen, dan gaat het wat makkelijker. Rol de rest van het deeg ook uit, bekleed de zijkanten en houd wat over voor de bovenkant.

4 Doe de appelvulling erin. Maak strookjes en leg die afgewisseld horizontaal en verticaal
erin. Bestrijk de deegstrookjes met ei en bak de taart op 170 graden 75 minuten.

Laat de appeltaart 5 minuten afkoelen, ga met een mes langs de rand en haal de rand eraf.
Laat verder afkoelen, zet hem dan in de koelkast. Wacht 1 a 2 dagen dan is hij op zijn lekkerst. Wel binnen een week vanaf het bakken opeten (maar dat zal hij toch niet halen)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Recept voor echte Hollandse appeltaart

  1. Joëlle zegt:

    Ziet er heerlijk uit. Proficiat met je verjaardag!!

  2. Eva Amer zegt:

    Ik ga morgen deze taart proberen maar dan met pruimen, net zoals Jan-Paul had gemaakt toen wij daar waren, hopelijk lukt hij even goed!
    groetjes Eva

  3. Pingback: Pruimentaart | Zuid Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s