Vin de Noix – Franse Walnotenwijn

Het eerste jaar dat we hier woonde kwam onze buurman Jean aan met 5 liter “eau de vie” een sterk distillaat, waarschijnlijk clandestien gestookt wat gedronken wordt als “disestif ” na een zware maaltijd. Per ongeluk aan gezien als water is het hier al regelmatig met veel lucht uitgespuugd als een nevel die perfect zou zijn als brandstof voor een vuurspuger.

Na 4 jaar in Zuid-Frankrijjk weten we dat het veel vaker gebruikt wordt om allerlei lekkere drankjes mee te brouwen. Vin de noix is er één van. Vandaag hebben we een 1,5 liter glazen pot ( ex cassoulet) gevuld met  20 noten en 1 sinaasappel en afgevuld met eau de vie. Hieronder het recept:

Ingrediënten:

  • 20 groene noten met bolster en al (geplukt rond Saint Jean, 24 juni)
  • 1 sinaasappel
  • 1 liter neutrale eau de vie  (wodka of jenever mag ook, als het maar ongeveer 38% alcohol bevat)
  • 4 liter goede volle rode wijn (Cahors van Bernard natuurlijk)
  • 800 gram rietsuiker (of minder naar smaak)

Plet de noten met een moker of in een stevige vijzel, snij de sinaasappel in stukken en doe alles in een afsluitbare fles op pot.  Overgiet ze met de sterke alcohol, sluit de fles/pot af en laat het mengsel een maand macereren . De alcohol trekt geur en smaak uit de noten en bolsters ze geven een aangename, iets bittere smaak).
Zeef het geheel en doe het vocht in een grote buikfles of container. Gebruik 1 liter wijn om te verwarmen en de suiker in op te lossen en voeg dit afgekoeld toe. Voeg ook de rest van de wijn toe en meng goed. Voeg eventueel extra suiker toe als u de smaak niet zoet genoeg vindt.

Schenk de vin de noix tenslotte in brandschone wijnflessen en voorzie ze van een mooi etiket, filtreer de wijn daarbij door een trechter met daarin een lapje heel fijn geweven stof, bijvoorbeeld een katoenen zakdoek. Kurk de flessen. De notenwijn kan een aantal jaren bewaard worden.  Een glaasje bij een dessertkaas doet het altijd goed.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Recepten en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vin de Noix – Franse Walnotenwijn

  1. Pingback: Zelfgemaakte notenwijn | Zuid Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s